[...] z badań pokazuje, że kobiety spożywające odpowiednie ilości choliny przed i w trakcie ciąży, zredukowały ryzyko wady cewy nerwowej aż o 51%, w porównaniu do kobiet, których dieta była uboga w cholinę. Co warto wiedzieć i jak tę wiedzę wykorzystać? Cholina należy do związków, które są niezbędne dla naszego organizmu. Odpowiada przede wszystkim [...]
DNP to w ujęciu toksykologicznym silna trucizna. W odróżnieniu od leków nie ma nawet ustalonej bezpiecznej dawki - najmniejsze ilości mogą wyrządzać duże szkody w ustroju człowieka. Dlatego został wycofany w 1938 r. ze stosowania u ludzi. Co zapamiętać? Od badań na zwierzętach do stosowania środków u ludzi jest bardzo daleka droga. Zwierzęta [...]
Jeszcze kilka lat wstecz o dietach wegańskich w sporcie było całkiem cicho. Oczywiście nie są one żadną nowością. Praktykuje się je praktycznie od zarania istnienia ludzkości. To jednak ostatnie wynalazki technologiczne, a zwłaszcza pojawienie się mediów społecznościowych, a co za tym idzie łatwość dostępu do informacji, spowodowała dosłownie [...]
To naturalne, że sposób odżywiania społeczeństwa zmienia się na przestrzeni lat. Wpływa na to wiele aspektów m.in. dostępność pożywienia, zawartość portfeli, metody produkcji danych produktów i świadomość ludzka na temat zdrowia. Podsumowanie Jedzenie, które jemy obecnie, wygląda zupełnie inaczej niż to, co jedli kiedyś nasi dziadkowie. Pomiędzy [...]
Rozpatrując wszystkie czynniki mające wpływ na efektywność treningu siłowego, należy przyjąć, iż jednym z kluczowych jest tonaż, czyli ilość kilogramów, które zostały przeniesione w trakcie sesji np. trwającej 60 minut. Przykładowo, jeśli ktoś wykona 5 serii przysiadów po 5 powtórzeń, używając ciężaru 120 kg, to w każdej serii mamy 600 kg, a cała [...]
Wiele osób zadaje sobie pytanie: po co robić cardio? Ile razy w tygodniu musimy go robić, jak długo, czy wogóle jest on nam potrzebny? Niektórzy twierdzą, że cardio może doprowadzić do katabolizmu mięśniowego oraz zmniejszyć intensywność budowania masy mięsniowej. Za to trening siłowy całkowicie wystarczy, aby utrzymać serce i organizm w dobrej [...]
Budowanie masy mięśniowej jest procesem złożonym, który wymaga szereg działań dietetycznych, ale i nie tylko. Wiadomym czynnikiem jest odpowiednia dieta, która koniecznie musi być zasobna w proteiny. Jednak oprócz samych białek ważne jest również to, jak trenujesz oraz ile czasu spędzasz na odpoczynku i regeneracji. Ile koncentratu białka na [...]
[...] rozwoju żylaków. Co jeszcze możesz zrobić, aby zapobiec żylakom? Kontroluj swoją wagę, dużo się ruszaj i jak najmniej czasu spędzaj siedząc. Ważnym czynnikiem jest również dieta. Upewnij się, że masz wystarczająco dużo błonnika w swoim menu. Brak błonnika w diecie może prowadzić do zaparć, a te z kolei mogą przyczyniać się do rozwoju żylaków. [...]
[...] że system hormonalny nie podlega adaptacji (a jest wrażliwy na zmiany). Tymczasem w Internecie roi się od ofert: „10 kg tłuszczu miesięcznie”. Efekty może przyspieszyć dieta. Odjęcie kilkuset kcal. z dziennego zapotrzebowania daje deficyt i powinno przełożyć się na efekty redukcyjne. Przykładowo deficyt 500 kcal dziennie to 3500 kcal [...]
Odchudzanie to temat, który dotyczy wielu z nas. Prawie każdy kiedyś chciał zrzucić, choć kilka kilogramów, czy to dla zdrowia, czy dla uzyskania większego zadowolenia ze swojego wyglądu. Zdawałoby się, że temat ten dotyczy głównie starszych nastolatków oraz dorosłych a okazuje się, że także i dzieci. Co więcej, coraz więcej dzieci i nastolatków [...]
Spowolniony metabolizm to problem, który dotyczy głównie osób poddających się długotrwałemu odchudzaniu, ale i nie tylko. Jest to proces, który zależy również od wieku, płci, czy choćby stosunku tkanki mięśniowej do tłuszczowej w ciele, a także uwarunkowania genetyczne mają sporo do powiedzenia w jego kwestii. Nadmierne spowolnienie przemian [...]
Do propagowania podobnych mitów przyczyniają się YouTube, Facebook, Tiktok, Instagram, Reddit i inne modne w danej części świata media społecznościowe. Dlaczego? Bo większość ludzi nie ma pojęcia, ile wyrzeczeń i pracy kosztuje zbudowanie choć trochę wyróżniającej się sylwetki. Tak, to prawda, więcej niż bez farmakologii, ale w końcu z „towaru” [...]
[...] bardzo niskiej podaży kalorii (600-800 kcal dziennie dla mężczyzn; 400-600 dla kobiet). Jest to skrajna metoda stosowana do naprawdę ciężkich przypadków. Jaki wpływ ma dieta VLCKD na stężenie testosteronu? W badaniach wzięło udział dwudziestu sześciu trenujących siłowo młodych mężczyzn. uczestników podzielono na 2 grupy: VLCKD (20% [...]
Odżywki białkowe stały się modne. Obecnie spotyka się je nawet w dyskontach, a białka serwatkowe dodatkowo wzbogacają nawet czekolady, budynie, desery białkowe czy rozmaite dietetyczne przekąski. Tego rodzaju wyroby są droższe od tradycyjnych, ale mają niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie. Podsumowanie Białko serwatkowe posiada wiele [...]
[...] na siłowni, tłumaczą się kiepską genetyką. Jednak czasem zamiast genów po prostu chodzi o podstawy, gdzie jak okazuje się, osobnik nie ma zbilansowanych posiłków, a sama dieta znacząco odbiega od tego, co sprzyja kształtowaniu sylwetki. Również kwestia treningu, pozostawia wiele do życzenia w obszarze prawidłowej techniki wykonywania ćwiczeń [...]
[...] ulokowany w tułowiu, wokół narządów wewnętrznych), nadciśnienie tętnicze, hiperfibrynogenemia, zaburzenia fibrynolizy (wzrost stężenia homocysteiny), choroba wieńcowa. Czy dieta bogata we fruktozę jest szkodliwa? Tak. Naukowcy twierdzą, że nawet krótkoterminowe spożycie fruktozy wywiera szkodliwy wpływ na metabolizm. Dlatego celem tego badania [...]
Wielu z Was zastanawia się, czy bardziej opłaca się wybrać nieco droższy izolat białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie [...]
Bywa, że źródłem dezinformacji są inni trenujący. Część postępuje tak z niewiedzy, jednak zdarzają się też osoby złośliwe, celowo wprowadzające w błąd. Z takiego „zabawnego” podejścia zasłynął Arnold Schwarzenegger. Jednemu zawodnikowi polecił krzyczeć w trakcie pozowania, innemu zasugerował jedzenie „soli na masę”. Referencje: Héctor Eloy [...]
Wpływ treningu na poziom krwinek czerwonych u sportowców to temat, który wzbudza zainteresowanie zarówno wśród naukowców, jak i praktyków sportu. Badanie opublikowane w marcu 2024 roku przez naukowców z Akademii Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu dostarczyło cennych informacji na temat zmian parametrów krwinek czerwonych [...]
Gdyby chcieć odpowiedzieć na to pytanie, powstałby duży problem. Ale cóż, można spróbować, bazując na danych naukowych, które były publikowane i to nie tylko w ostatnich latach. Podsumowanie Być może duża ilość kwasów omega-6 sprzyja indukcji stanu zapalnego, gdyż kwas linolowy jest prekursorem prostaglandyn. Prostaglandyny pośredniczą w [...]